روی لینک های زیر کلیک کنید و از سایت های بین نظیر دیدن کنید
پدیده هیدروپلنینگ (تشکیل لایه ای از آب بین لاستیک اتومبیل و سطح جاده) بعد از تصادف بزرگترین خطری است که هر راننده ای را تهدید می کند. فرض کنید در هوای بارانی در جاده لغزنده با سرعت 90 یا 100 کیلومتر بر ساعت در حال رانندگی هستید، ناگهان کنترل اتومبیل از دست شما خارج می شود. چه می کنید؟ حقیقت این است که کار زیادی از شما بر نمی آید تنها راه پیشگیری از بروز چنین پدیده ای است. بسیاری راننده ها نمی دانند چرا وقتی ترمز می گیرند و کمی فرمان را می چرخانند ناگهان ماشین شروع به چرخیدن می کند. نتایج مصاحبه های انجام شده با اغلب افرادی که این اتفاق برایشان افتاده نشان می دهد که آنها نمی دانستند چه اتفاقی افتاده است و فقط متوجه شده اند که ناگهان اتومبیل از کنترل خارج شده است.
چیزی که در همه حوادث ناشی از هیدروپلنینگ مشترک بوده وجود آب در سطح جاده است. اکنون برای روشن شدن بهتر موضوع، پدیده هیدروپلنینگ برای شما شرح داده می شود:
هنگامی که چرخها بر روی سطح جاده ای که بر اثر باران سنگین یا آب گرفتگی بخاطر ضعف آسفالت خیس شده اند، حرکت می کنند. تیغه ای از آب در جلوی چرخها جائیکه لاستیک می خواهد با جاده تماس داشته باشد بوجود می آید. اگر لاستیکهای شما وضعیت خوبی داشته باشد، در سرعتهای پایین تیغه آب را به اطراف تخلیه می کند و اجازه می دهد لاستیکها برای ترمز گرفتن و پیچیدن اتومبیل به آسفالت بچسبند. اما زمانیکه لاستیک های اتومبیل شما صاف شده است یا در شرایط مناسب نیست تیغه آب بوجود آمده تخلیه نخواهد شد و در حقیقت لاستیکها سوار بر آن می شوند. و تماس خود را با سطح جاده از دست می دهند. در این حالت پدیده هیدروپلنینگ حاصل می شود. هر چه عمق آب بر روی جاده بیشتر باشد احتمال رخ دادن این پدیده بیشتر است. در سرعتهای پایین آب به راحتی به اطراف پاشیده می شود. در سرعتهای بالاتر پاشش تیغه آب به اطراف مشکل تر می شود. لاستیکهای با آجهای عمیق و لاستیکهایی که مخصوص شرایط بارانی طراحی شده اند. بهترین کارایی را دارند. اما حتی بهترین لاستیکها هم در سرعتهای بالا دچار پدیده هیدروپلنینگ می شوند. و لاستیکهای صاف در سرعتهای پایین در حد 50 کیلومتر بر ساعت با این مشکل روبرو می شوند.بهترین توصیه به هر راننده ای با هر اتومبیلی در شرایط بارانی کم کردن سرعت است. اندازه گیری عمق آب در سطح جاده تقریباً غیر ممکن است. رانندگی در سرعت بالا ممکن است باعث نفوذ آب به زیر کاپوت اتومبیل شما شود و سبب خاموش شدن اتومبیل و گیر کردن شما در جاده ای شود که اتومبیل ها کنترل زیادی ندارند.
چیزی که بار دیگر تأکید می کنم این است که ترمزهای ABS (سیستم ضد قفل چرخها در هنگام ترمز) تایرهای مخصوص جاده بارانی، اتومبیل چهار چرخ، سیستم کنترل کشش اتومبیل هیچکدام به اندازه کم کردن سرعت مؤثر نیست.
بهترین راه حل برای جلوگیری از این پدیده رانندگی با سرعت زیر 50 کیلومتر در ساعت است.